De Nederlandse wet bepaalt kortgezegd dat de handelsagent recht heeft op loon, ook wel provisie genoemd, zodra door zijn bemiddeling de overeenkomst tussen zijn opdrachtgever (de leverancier) en een derde (de klant) tot stand is gekomen. Maar kun je hierover andere afspraken maken?
De handelsagent kan aanspraak maken op provisie, zodra hij de bestelling of order van de klant aan de leverancier heeft doorgegeven. In de wet wordt met dat moment wat betreft de provisie aangegeven dat de leverancier de bestelling heeft aanvaard en dat de ‘bemiddelde’ overeenkomst is gesloten. Dit geldt niet in het geval de leverancier binnen een redelijke termijn meedeelt dat hij de bestelling weigert of een voorbehoud maakt. Is hierover niets afgesproken tussen de leverancier en de handelsagent, dan bedraagt de termijn een maand vanaf het tijdstip dat de bestelling aan de leverancier is medegedeeld. De leverancier zal dan binnen een maand na de order te hebben ontvangen moeten aangeven of de order wordt geweigerd of een voorbehoud wordt gemaakt. Doet de leverancier dit niet, dan is de leverancier provisie verschuldigd aan de handelsagent. Ook als de order uiteindelijk niet doorgaat.
De wettelijke bepaling is van regelend recht. Partijen kunnen dus afspreken wat de redelijke termijn inhoudt. Het kan zijn dat een leverancier langer nodig heeft om te onderzoeken of een bestelling kan worden aanvaard of geweigerd dient te worden. Spreken partijen hierover niets af, dan moet de leverancier binnen een maand nadat de handelsagent de bestelling aan de leverancier heeft medegedeeld de bestelling weigeren of een voorbehoud maken. Anders geldt de bestelling als aanvaard.
In het geval de redelijke termijn verstrijkt en de leverancier heeft de bestelling niet geweigerd of een voorbehoud gemaakt, dan is de leverancier over die bestelling provisie aan de handelsagent verschuldigd. Het is dus belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken en deze duidelijk schriftelijk vast te leggen in een agentuurovereenkomst.
Heeft u vragen over provisies of wilt u duidelijke provisieafspraken maken en vastleggen in een agentuurovereenkomst, neem dan kan contact op met Exterkate Advocatuur. Exterkate Advocatuur heeft jarenlange ervaring in het opstellen van agentuurovereenkomsten. U kunt Maikel Exterkate bereiken op +31614891468 of maikel@exterkate-advocatuur.nl.
Ik ben Maikel Exterkate, advocaat met bijna 20 jaar ervaring. Met uitgebreide kennis en jarenlange praktijkervaring help ik u om duidelijke afspraken te maken en juridische risico’s te beperken. Neem gerust vrijblijvend contact op om te bespreken wat ik voor u kan betekenen.