Een leverancier kan ervoor kiezen om zijn producten of diensten zelf direct aan eindafnemers te leveren of ervoor kiezen om zijn producten of diensten af te zetten door een derde. Een leverancier kan bijvoorbeeld samenwerken met een distributeur.
Een distributierelatie is een samenwerking tussen een leverancier van producten of diensten en een distributeur met als doel de afzet van die producten of diensten te bevorderen. De distributeur koopt de producten of diensten op eigen naam en voor eigen rekening en risico in bij de leverancier. De distributeur verkoopt deze producten of diensten vervolgens ook weer op eigen naam en voor eigen rekening en risico aan afnemers. De distributieovereenkomst komt ook voor onder andere benamingen, zoals wederverkoop- of dealerovereenkomst.
Vaak wordt de distributieovereenkomst verward met de agentuurovereenkomst. Het belangrijkste onderscheid tussen de distributieovereenkomst en agentuurovereenkomst is dat de distributeur in eigen naam handelt en de handelsagent niet. De distributeur handelt niet als vertegenwoordiger van de leverancier, maar sluit overeenkomsten voor zichzelf. De distributeur handelt voor eigen rekening, terwijl de handelsagent voor rekening van de leverancier handelt. De agent bemiddelt tussen de leverancier en de afnemer. De agent koopt en verkoopt zelf geen producten of diensten van de leverancier. De handelsagent ontvangt loon, de distributeur verkrijgt winst uit de wederverkoop van de producten of diensten.
Een van de voordelen van een distributeur voor een leverancier is dat de distributeur de lokale mark vaak beter kent dan de leverancier. De distributeur is over het algemeen beter in staat om lokaal service te bieden. Een ander belangrijk voordeel is dat een leverancier de risico’s van tegenvallende verkoop kan spreiden door gebruik te maken van distributeurs. Daarnaast komen de personeelskosten voor rekening van de distributeur en de leverancier hoeft minder voorraden aan te houden en kan besparen op administratiekosten. In plaats van de leverancier heeft de distributeur over het algemeen contact met klanten.
Hiertegenover staat dat de controle op de kwaliteit van de verkoop en de prijsstelling minder groot is dan in het geval de leverancier alles in eigen hand houdt. Uiteraard zal de distributeur ook moeten kunnen verdienen en dit betekent dat de leverancier ook een bepaalde marge aan de distributeur dient af te staan.
Anders dan bij agentuur is over distributie niets geregeld in de Nederlandse wetgeving. Op een enkel land na geldt dit ook voor landen binnen de EU. In het geval van een procedure kijken rechters in het ene land anders naar de distributieovereenkomst dan in een ander land. In het ene land wordt meer naar het algemene contractenrecht gekeken en in het andere land wordt bijvoorbeeld aansluiting gezocht bij de agentuurovereenkomst of een combinatie van beide. Daarom is het belangrijk dat afspraken in een distributierelatie duidelijk contractueel zijn vastgelegd.
In de distributieovereenkomst wordt vastgelegd onder welke voorwaarden de distributeur producten of diensten van de leverancier mag verkopen. Belangrijke onderwerpen zijn:
Het is belangrijk om in een distributieovereenkomst duidelijke afspraken te maken over het beëindigen van de samenwerking en de overeenkomst. Anders dan een agent heeft een distributeur meestal geen recht op vergoedingen bij het beëindigen van de overeenkomst. Een distributeur zal daarover dus zelf afspraken met de leverancier moeten maken. Hetzelfde geldt voor het terugkopen van niet-verkochte goederen door de distributeur.
Bij samenwerkingen zoals in relatie met een distributeur kun je in aanraking komen met de Europese en Nederlandse mededingingsrecht. Kortgezegd komt het erop neer dat er geen concurrentiebeperkende afspraken mogen worden gemaakt. Deze zijn niet alleen nietig, maar ondernemers kunnen voor het maken van dergelijke afspraken worden beboet door de Europese Commissie of de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Heeft u vragen over distributieovereenkomsten, heeft u hulp nodig bij het opstellen of beoordelen van distributieovereenkomsten of dreigt er een conflict, aarzel niet om contact op te nemen met Exterkate Advocatuur. Maikel Exterkate is te bereiken op +31614891468 of maikel@exterkate-advocatuur.nl.
Ik ben Maikel Exterkate, advocaat met bijna 20 jaar ervaring in het oplossen van geschillen en het voeren van procedures in b2b-relaties. Of het nu gaat om zaken bij de rechtbank, in hoger beroep, kort geding of de Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen, ik beschik over uitgebreide kennis en praktijkervaring. Neem gerust vrijblijvend contact op om te bespreken wat ik voor u kan betekenen.