Als ondernemer wilt u dat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn op uw overeenkomsten. Het Burgerlijk Wetboek regelt hoe algemene voorwaarden onderdeel worden van uw overeenkomsten. Een van de vereisten is dat u uw klant een redelijke mogelijkheid moet geven om van uw algemene voorwaarden kennis te nemen. Een vaak gebruikte methode daarvoor is om in uw communicatie een hyperlink naar uw algemene voorwaarden op te nemen. Maar wat gebeurt er als die link niet werkt?
Lees verderVeel bedrijven gebruiken algemene voorwaarden. Helaas wordt vaak lichtzinnig gedacht over het gebruik daarvan. Regelmatig krijg ik de vraag of ik snel even naar algemene voorwaarden wil kijken. Ook komt regelmatig voorbij dat iemand algemene voorwaarden van bijvoorbeeld de concurrent van internet heeft geplukt en dan krijg ik vervolgens de vraag of het bedrijf deze algemene voorwaarden ook kan gebruiken. Maar passen de algemene voorwaarden wel echt bij uw bedrijf?
Lees verderOndernemers worden nog wel eens verrast door de verplichting om een klantenvergoeding aan het einde van de agentuurovereenkomst aan de handelsagent te betalen. De klantenvergoeding is in de wet geregeld en is van dwingend recht (artikel 7:442 BW). Daarvan kan dus in de agentuurovereenkomst niet worden afgeweken. De leverancier en de agent kunnen dus niet overeenkomen dat de agent geen recht heeft op een klantenvergoeding. Maar waarmee moet de leverancier dan rekening houden?
Lees verderDe distributieovereenkomst is niet geregeld in de Nederlandse wet. Daarom is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken in een distributierelatie. Zeker als het gaat om een exclusieve of selectieve distributierelatie.
Lees verderDe distributieovereenkomst is niet geregeld in de wet. De distributieovereenkomst kent dus ook geen specifieke wettelijke opzegbepalingen. Hoe kunnen distributieovereenkomsten worden opgezegd?
Lees verderDe wet bepaalt kortgezegd dat de handelsagent recht heeft op provisie op het moment dat hij een bestelling of order aan zijn opdrachtgever heeft medegedeeld. Maar orders kunnen ook worden geannuleerd. Gaat een order door, dan kun je ook te maken krijgen met een klant die niet betaalt. Ben je dan als leverancier ook provisie verschuldigd aan de handelsagent?
Lees verderDe Nederlandse wet bepaalt kortgezegd dat de handelsagent recht heeft op loon, ook wel provisie genoemd, zodra door zijn bemiddeling de overeenkomst tussen zijn opdrachtgever (de leverancier) en een derde (de klant) tot stand is gekomen. Maar kun je hierover andere afspraken maken?
Lees verderAannemers komen tijdens bouwprojecten nogal eens voor onaangename verrassingen te staan. Een daarvan is oplopende bouwkosten door stijgende prijzen. Maar bij wie komt de rekening van stijgende prijzen te liggen?
Lees verderAnders dan bij de distributieovereenkomst is de agentuurovereenkomst in de Nederlandse wet geregeld. Veel wettelijke bepalingen zijn van dwingend recht. Dit betekent dat in de agentuurovereenkomst niet kan worden afgeweken van de wet. Bij een aantal onderwerpen in de agentuurovereenkomst kan wel worden afgeweken van de wet of kunnen partijen (aanvullende) afspraken maken. Hoe zit dat met exclusiviteit?
Lees verder