Met bijna 20 jaar ervaring in het oplossen van conflicten en het voeren van procedures over commerciële contracten, biedt Exterkate Advocatuur deskundige ondersteuning.

Algemene voorwaarden en hyperlinks: wat als de link niet werkt?

Als ondernemer wilt u dat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn op uw overeenkomsten. Het Burgerlijk Wetboek regelt hoe algemene voorwaarden onderdeel worden van uw overeenkomsten. Een van de vereisten is dat u uw klant een redelijke mogelijkheid moet geven om van uw algemene voorwaarden kennis te nemen. Een vaak gebruikte methode daarvoor is om in uw communicatie een hyperlink naar uw algemene voorwaarden op te nemen. Maar wat gebeurt er als die link niet werkt?

Algemene voorwaarden moeten toegankelijk zijn en moeten kunnen worden opgeslagen

Het gebruik van hyperlinks om algemene voorwaarden te verstrekken is efficiënt en bespaart papierwerk. Volgens artikel 6:234 BW is dit toegestaan, mits de algemene voorwaarden gemakkelijk toegankelijk zijn en de klant van de algemene voorwaarden eenvoudig kennis kan nemen en deze ook kan opslaan. De klant moet geen zoekwerk hoeven te verrichten. Dat de algemene voorwaarden via Google zijn te vinden, is dus onvoldoende. De link moet duidelijk zijn en direct naar de algemene voorwaarden leiden.

De klant heeft ook een verantwoordelijkheid

De klant moet dus een redelijke mogelijkheid krijgen om van uw algemene voorwaarden kennis te nemen. Doet de hyperlink het niet, dan kan de klant dus ook geen kennisnemen van de algemene voorwaarden. In dat geval loopt u een risico dat de klant de algemene voorwaarden kan vernietigen. Het is daarom belangrijk dat u in uw communicatie voldoende en op juiste wijze verwijst naar uw algemene voorwaarden. Waarom dit belangrijk is volgt ook uit de uitspraak van 15 januari 2025 van de rechtbank Amsterdam.

In deze zaak waren de algemene voorwaarden via een hyperlink verstrekt. De vraag was of de klant van een digitale ontwikkelaar een redelijke mogelijkheid had gekregen van de algemene voorwaarden kennis te nemen, terwijl de hyperlink het niet deed. De klant vond van niet en meende dat de algemene voorwaarden daarom vernietigbaar waren. Worden algemene voorwaarden vernietigd, dan kan dit ernstige gevolgen hebben. In dat geval kan er bijvoorbeeld geen beroep worden gedaan op bedingen die uw aansprakelijk beperken.

Centraal staat in dit soort discussies de vraag of de klant vóór of bij het sluiten van de overeenkomst kennis had kunnen nemen van de algemene voorwaarden.

In dit geval was er een e-mail gestuurd naar de klant, waarbij een eerste offerte in de vorm van een presentatie was gevoegd. Daarna zijn er nog verschillende opvolgende offertes ter ondertekening toegestuurd. In de presentatie en op de verschillende offertes werd steeds verwezen naar de algemene voorwaarden op de volgende manier:

“Op deze offerte zijn de Algemene Voorwaarden van […] van toepassing.”

De woorden ‘Algemene voorwaarden’ zijn een hyperink die leidt naar de webpagina waarop de algemene voorwaarden te raadplegen zijn.

De klant heeft de presentatie per e-mail ontvangen vóór het ondertekenen van de eerste offerte. Tijdens de procedure is komen vast te staan dat de hyperlink in de presentatie werkte. De rechtbank overweegt vervolgens dat de klant door te klikken op de hyperlink in de presentatie voor het sluiten van de overeenkomsten dus kennis had kunnen nemen van de algemene voorwaarden.

Daarnaast speelt nog mee dat zowel op latere offertes als op facturen voor verrichte werkzaamheden wordt genoemd dat er algemene voorwaarden van toepassing zijn.

De klant heeft verder verklaard dat hij bij het ondertekenen van de offertes niet bezig was met algemene voorwaarden, dat hij pas laat in het invorderingstraject doorhad dat hyperlinks niet werkten en dat hij pas veel later de algemene voorwaarden heeft ontvangen.

De rechtbank overweegt dat uit deze omstandigheden volgt dat de klant op geen enkele manier moeite heeft gedaan om de (inhoud van de) algemene voorwaarden te achterhalen. De klant was ook nog eens bekend met het gebruik van algemene voorwaarden, omdat hij zelf ook algemene voorwaarden gebruikt. Door de herhaalde verwijzingen op de documenten was de klant ook bekend, althans had dat redelijkerwijs moeten zijn, met het gebruik van algemene voorwaarden door de ontwikkelaar.

De hyperlinks in de pdf-bestanden die zijn gegenereerd na digitale ondertekening van de offertes werkten niet, maar dat maakt de conclusie dat de klant vóór of bij de ondertekening van de offertes kennis kon nemen van de algemene voorwaarden niet anders. Het gaat er immers om of de hyperlinks werken op het moment vóór of bij het sluiten van de overeenkomsten. De klant had in ieder geval via de presentatie kennis kunnen nemen van de algemene voorwaarden. De algemene voorwaarden zijn daarom niet vernietigbaar. Daardoor kon de ontwikkelaar op grond van zijn algemene voorwaarden rente en alle redelijke gemaakte kosten vorderen. Waren de algemene voorwaarden vernietigd, dan had de ontwikkelaar niet alle redelijke gemaakte kosten kunnen vorderen.

Advies

Door middel van een hyperlink algemene voorwaarden verstrekken is toegestaan. De hyperlink zal wel moeten werken. De uitspraak van de rechtbank Amsterdam bevestigt nog maar eens dat het erg belangrijk is dat in uw communicatie voldoende en op juiste wijze wordt verwezen naar uw algemene voorwaarden. Gaat ergens iets mis – zoals een niet-werkende hyperlink – dan zit u vaak toch nog goed, omdat uw klant ook andere mogelijkheden heeft gehad om kennis te nemen van uw algemene voorwaarden.

Andersom bent u ook wel eens gebonden aan algemene voorwaarden van bijvoorbeeld uw leverancier. U dient dan alert te zijn. Doet een hyperlink het niet, dan zult u aan de bel moeten trekken. In ieder geval dient u te checken of de hyperlink werkt. Zoals uit de uitspraak van de rechtbank ook blijkt, mag van u enige moeite worden verwacht om van de inhoud van algemene voorwaarden kennis te nemen, maar dit moet wel op eenvoudige manier kunnen en geen zoekwerk worden.

Heeft u vragen over algemene voorwaarden of wilt u algemene voorwaarden laten opstellen, neem vrijblijvend contact op met Exterkate Advocatuur. U kunt Maikel Exterkate bereiken op +31614891468 of maikel@exterkate-advocatuur.nl.

Ik ben Maikel Exterkate, advocaat met bijna 20 jaar ervaring in het oplossen van geschillen en het voeren van procedures in b2b-relaties. Of het nu gaat om zaken bij de rechtbank, in hoger beroep, kort geding of de Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen, ik beschik over uitgebreide kennis en praktijkervaring. Neem gerust vrijblijvend contact op om te bespreken wat ik voor u kan betekenen.